PRIBUDLI PIKTOGRAMY…
PRIBUDLI PIKTOGRAMY…
Na etiketách octov pribudli nové piktogramy v slov. – angl. jazyku. Radi Vám takto priblížime našu filozofiu, ako i to, čo je vlastne za konkrétnym výrobkom. Aj my sme prešli vývojom. Kým na začiatku bolo prioritou lokálne a tradičné(čo je samozrejme dobré), dnes sme sa posunuli inde.
Naša snaha o získanie certifikovaného označenia Vegan bola bez odozvy. Naviac pre niektoré činnosti sme symbol nenašli, tak sme sa rozhodli pre vlastné označenie. A čo vlastne znamenajú ?
FÉROVÝ OBCHOD/ FAIR TRADE: Je taký vtip, že „Boh stvoril Adama a Evu a všetko ostatné vyrobili v Číne.“ Ale za akých podmienok to vyrobili? Nielen nekvalita, ale i mnohé veľké značky, pýšiace sa kvalitou, si nechávajú vyrábať svoje výrobky na úkor otrockej práce. U nás musia byť všetci účastníci výrobného procesu dobre zaplatení. Začínajúc pestovateľom(preto sa snažíme kupovať ovocie od malých pestovateľov), cez kolegov, ktorí sa podieľajú na prácach(zber, spracovanie, flašovanie, etiketovanie, predaj), končiac dodržovaním splatnosti faktúr. Neobjednám, keď na to nemám. Nedodávame do reťazcov, sme za poctivú plácu a nebudeme podporovať ich nátlak na výkupné ceny, čím samozrejme spôsobujú tlak na znižovanie kvality.
RUČNÁ PRÁCA/ HAND MADE: Ovocie oberáme prebierkou, ručne triedime, umývame. Strojový zber treba ručne prebrať. Preto sa takýmto zberom vyhýbame.
NIE Z KONCENTRÁTU/NOT FROM CONCENTRATE: Veľmi dôležité, pri výrobkoch z ovocia. Zákonodarca umožňuje vyrábať napr. ovocné vína i z ovocného koncentrátu. Otázkou je, na koľko je to koncentrát z ovocia a na koľko chemický koktejl. Veď keby všetky tie ríbezľové vína, boli z ríbezlí, tak tu musíme mať namiesto lánov repky ríbezľové sady. Kde sú tie výlisky z ovocia ? Naše výrobky sú z reálneho ovocia.
BEZ KONZERVANTOV/ NO PRESERVATIVES: Naše octy sú bez konzervantov a tepelne neupravené počas celého procesu výroby Všetko kvasené má v sebe živé kultúry, pokiaľ nie sú zabité pasterizáciou, alebo konzervantmi. Pokiaľ by hotové (už zasírené) víno naoctovatelo, živý ocot už z neho nebude.
BEZ UMELÝCH ARÓM, FARBÍV/ NO ARTIFICIAL AROMAS, DYES: Iba top kvalita vstupnej suroviny je prvý predpoklad, aby sme vyrobili kvalitný výrobok. Zrelé a prezreté ovocie má najviac chuťových a aromatických látok. Dlhé ležanie na šupkách nám umožňuje krásne sýte farebné tóny. Ale takto prácne sa to dnes málokomu chce robiť. Ľahšie a lacnejšie je ísť cestou syntetických aróm, farbív a príchutí. Dokonca sú tzv. „prírodne identická aróma“ – čistá umelá chémia, nič viac, iba na nerozoznanie od toho, čo dáva príroda.
BEZ POSTREKOV/ WITHOUT SPRAYING: Toto označenie dávame zatiaľ iba na výrobky výlučne z nami dopestovaného ovocia, kde máme 100 %nú istotu. Lebo nepoužívame žiadnu chemickú ochranu, ani bio postreky, ani chem. hnojivá. Veľa ovocia kupujeme napr. v Poľsku, hoci veľa ľudí pozerá na ich produkciu cez prsty, kvôli rôznym kauzám, vieme tu zohnať pestovateľov ktorí chemickú, ani bio ochranu nepoužívajú. Ale úplnú istotu žiaľ máme iba pri svojom ovocí.
SKLADOVAŤ V CHLADE/ STORE IN THE COLD: Pokiaľ budú octy v chlade, budú číre, pokiaľ budú dlhšie pri teplote nad 25 °C, zakalia sa, objaví sa octová matka. Nie je to závada, je to prejav kvality octu. Pri sirupoch je to podmienka, aby boli nezávadné. Jednoducho nedá sa mať výrobok bez konzervantov a nepasterizovaný a mať ho v teple bez újmy. Pri vínach odporúčame na skladovanie izbovú teplotu, ale starého hradu, teda cca 15°C.
VEGÁN/ VEGAN: Počas celého procesu výrovby sme nepoužili žiadne živočíšne prípravky. Týka sa to hlavne pri čírení vín – želatína, vyzina, vaječné prípravky, atď. Tiež, ak by som sa s takým niečím stretol, tak si nekúpim ovocie od gazdu, ktorého kôň je „kosť a koža“. Som optimista a verím, že tento trend nadobudne v budúcnosti oveľa väčší rozmer, že nebudú žiadne útulky a ani detské domovy. Verím, že ľudskosť bude pre nás dôležitá a samozrejmá.
Pri vínach budú ďalšie piktogramy, niektoré nebudú.
Je jasné, že nemôžeme súperiť cenou. Ale môžeme kvalitou. Radšej pime menej, ale kvalitu, radšej menej oblečenia, ale nie za otrockú prácu. Netreba všetko striktne hneď, stačí postupne. urobiť prvý krok.
Áno, je to vysoký level. A nebolo ani jednoduché sa tam dostať a nie je ľahké si takúto kvalitu držať. Obzvlášť pri podnikaní na Slovensku. Ale mám z toho veľkú radosť…