Často dostávame otázky ohľadom použitia a účinkov našich živých nepasterizovaných octov.
V Taliansku si náramne cenia víno, olivový olej a octy. U nás povedomie o octoch také rozšírenénie je. Naše “živé” ovocné octy sú naviac nepasterizované, teda neprešli tepelnou úpravou a sú bez konzervantov. Preto všetky zdraviu prospešné látky sú v nich zachované. Ak si chcete objednať: https://ovocinarhrehor.sk/obchod-2/octy/
Pripravili sme si preto pre Vás SÚHRN NAJDÔLEŽITEJŠÍCH ZDRAVIU PROSPEŠNÝCH ÚČINKOV OCTU zmieňovaných v článku Functional Properties of Vinegar (Funkčné vlastnosti octu) publikovaného v akademickom časopise Journal of Food Science:
• Prirodzené bioaktívne zložky octu majú antioxidačné, antibakteriálne, protinádorové, účinky.
• Terapeutické vlastnosti octu zahŕňajú zníženie krvného tlaku, cholesterolu, prevenciu obezity, cukrovky, kardiovaskulárnych ochorení a zvýšenú vitalitu po cvičení (Nishidai a kol. 2000; Ogawa a kol. 2000a; Kondo a kol. 2001a; Shimoji a kol. 2002; Sugiyama a kol. 2003a; Budak a kol., 2014; Salbe a kol.2009).
• Ocot obsahuje polyfenoly, o ktorých bolo preukázané, že bránia peroxidácii lipidov, vysokému krvnému tlaku, hyperlipidémii, zápalom, poškodeniu DNA a rakovine (Chou a kol., 2015, Osada a kol., 2006, Prior a Cao, 2000).
• Ocot zlepšuje funkcie tráviaceho systému, stimuláciu chuti do jedla, účinky regenerácie vyčerpania, nižšie hladiny lipidov a reguláciu krvného tlaku (Fushimi et al., 2001, Qui a kol., 2010; Ito 1978; Kondo a kol.2001b).
• Štúdie ukázali, že ocot sa môže používať na liečbu cukrovky (Salbe a kol.2009). Mnoho experimentov kontrolovaných placebom potvrdilo zníženie hladiny glukózy v krvi alebo „antiglykemický“ účinok octu (Johnston a kol. 2004; Leeman a kol. 2005; Abe a kol.2007). Každodenná konzumácia octu zlepšuje citlivost na hladinu glukózy v krvi, čo môže prospievať diabetickým pacientom. Ocot môže znížiť glykemický účinok jedla regulovaním pocitu sýtosti, čím sa zníži celkové množstvo spotrebovanej potravy (Mermel 2004). V závislosti od množstva octu a vlastnej kyseliny octovej a celkového obsahu fenolu môže denný príjem octu ovplyvniť zdravie ľudí a metabolizmus.
• Vysoký obsah polyfenolov v jablčnom octe zamedzuje kôrnateniu tepien a zlepšuje prevenciu kardiovaskulárnych chorôb (Laranjinha a kol.1994). Mnohé epidemiologické štúdie ukazujú, že potraviny bohaté na polyfenoly poskytujú ochranný účinok a znižujú úmrtnosť na kardiovaskulárne choroby (Keys 1995; Giugliano 2000). Kyselina octová má účinky na zníženie hladiny cholesterolu v krvi (Yamashita a kol. 2007 a Budak a kol. 2011). Hu a kol. (1999) uvádzajú priamy súvis medzi spotrebou oleja a octu v šaláte a znížením rizika smrteľných ischemických chorôb srdca.
• Antibakteriálne vlastnosti matky octu majú terapeutický účinok na popáleniny (Krystynowicz a kol.2000).
• Mnohí vedci v oblasti výživy podporujú pravidelnú konzumáciu bioaktívnych látok a terapeutické vlastnosti octu sa uvádzajú v rôznych vedeckých a laických publikáciách. S dokumentáciou zdravotných benefitov octu došlo k súčasnému zvýšeniu dopytu po produkcii ovocného octu (Mazza a Murooka 2009; Ou a Chang 2009).
Autori článku: Nilgun H. Budak, Elif Aykin, Atif C. Seydim, Annel K. Greene, and Zeynep B. Guzel-Seydim

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *