FARMÁRSKE A REMESELNÉ TRHY I.

FARMÁRSKE A REMESELNÉ TRHY….
Pred 8 rokmi sme začali poriadať takéto trhy s cieľom podporiť poctivých prvovýrobcov, pestovateľov a remeselníkov. A samozrejme predaj vlastných výrobkov. Dnes je to obrovsky sprofanované a často sú na trhoch hlavne priekupníci a vetešníci. Ale vždy je to na organizátorovi, akú kvalitu chce ponúknuť. Romantické predstavy sa rozplynuli, ale čo ostalo je priateľstvo. Medzi predajcami, so zákazníkom, s organizátormi. Často sú to až rodinné vzťahy.
Práve teraz, skoro všetci naši priatelia pestovatelia a remeselníci nepredávajú. Nie že by sa nudili, ich život je cez týždeň robiť a cez víkend zarábať. Ostalo len robiť, bez zárobku. Niektorí môžu predávať z domu a aby motivovali zákazníka, idú dole s cenou. Ale ísť na dumpingové ceny síce spôsobí, že tu budú i po skončení opatrení, ale s prázdnymi pivnicami a bez peňazí. Ešte aj podporu od štátu majú krátenú, ale to je na inú debatu. Teraz, nič proti, ale kolosálne tržby majú hypermarkety. Prečo oni nejdú s cenami dole ? Rád by som povedal, že keď bude môcť opäť fungovať ambulantný predaj, nepýtajte prosím od týchto ľudí zľavu. Dajú Vám ju i tak. Ako vždy. Zľavy nech začnú dávať hypermarkety a tabakové koncerny.
Prečo vlastne je ambulantný predaj zakázaný ? Ak mám stánok s rýchlym občerstvením ako pevný stánok môžem predávať, keď si rozložím stánok/ambulantný predaj/ nemôžem. Predaj vonku, na čerstvom vzduchu, od zákazníka je predajca min. cez pult, teda 1 – 1,5 m. Nestačí ? Nerozumiem. Nikto z predajcov nebude mať problém s rúškou, dezinfekciou a neviem čo všetko ešte. Obava, že sa budú ľudia zhromažďovať je asi jediný dôvod. O inom neviem. Ale ktorý predajca má pred stánkom rady ? Pred poštou, bankou, obchodom rady môžu byť. Koľko ľudí sa premelie za deň v hypermarkete ? Oveľa viac ako na trhu. A v uzavretom priestore. Tak spravme takto i trhy. Bez programu, systémom nakúpiť a odísť a je to. Určite nám to bude ľúto, veď každý sa rád porozprával, pristavil, dačo popil, pojedol a tak.
Možno pre vládu nie sú títo ľudia zaujímaví, veď čo je to 2 % pre nich. Počítajú s tým že skrachujú. Mne to vadí, nesmierne. Láska k pôde, tradícii, remeslo odovzdávané po generácie. Toto má zakapať a má tu ostať len vláda nadnárodných koncernov ?
Aby som nekkončil pesimisticky, veľa sa teraz stretávam s tým, že prídu priatelia, nakúpia. A viem, že často len preto, aby podporili. Dokonca jeden miestny poslanec prišiel ako jeden z prvých, podporil a naviac hovorí, že po skončení opatrení sám bude iniciovať zorganizovanie nejakého farmárskeho trhu, aby sa títo farmári a remeselníci trochu pozviechali. Ďakujem Adrián, ako i všetkým ostatným !!!!!
Neviem, kde sú tie uvolnené pravidlá na podporu. Určite viem, že teraz nemôžeme všetci zmeniť biznisplán a začať vyrábať dezinfekciu.
Nikto nikoho nenúti ísť na farmársky a remeselný trh. Ak to bude legislatívne možné určite trh opäť zorganizujeme, určite uvítame i spoluprácu. Prvovýrobcovia, ak sa Vás to týka, dajte nám do správy vedieť, radi Vám na trhu dáme priestor, i keď samozrejme uprednostníme tých čo už poznáme. Ale mnohí budete mať možnosť a i kupujúci objavia nový sortiment.