Dnes posledné lisovanie…
od piatku lisujeme mladé vína. Hlavne čerešne, tmavé višne. Čerešne majú konzistenciu ako blato. Víno vyteká pomaly, veľmi pomaly. Jedno lisovanie trvá niekoľko hodín. Lisujeme pri nízkych tlakoch. Zisťoval som, ale vyzerá to, že nič lepšie nevymyslím. Treba neponáhlať. Tak ide lis nonstop. Spíme po troch hodinách.
To vzrušenie, keď tečie prvé mladé víno. Aké bude ? Dlho na šupkách, krásna extrakcia farbiva. Vôňa višní a škorice, chuť sherry. Dlhá perzistencia.
Krásny, magický čas. Nevymenil by som túto prácu, veď pri ktorej práci človek vidí východ i západ slnka, hviezdy nad hlavou, počúva cvrčky a dýcha vôňu mladého vína.
Niektoré vínka ešte budeme školiť, budú zrieť, niektoré, už vyčírime, prefiltrujeme a onedlho príde mobilná plniaca linka a budete si môcť si vychutnať naše mladé vínka.