SÚHRN NAJDÔLEŽITEJŠÍCH ZDRAVIU PROSPEŠNÝCH ÚČINKOV OCTU…

SÚHRN NAJDÔLEŽITEJŠÍCH ZDRAVIU PROSPEŠNÝCH ÚČINKOV OCTU…
Sviatky obžerstva máme za sebou. Ak ste pribrali a vážne uvažujete o chudnutí, alebo si iba chcete posilniť imunitu, máme pre Vás tip na účinnú pomôcku – octy. Určite nie hocaké, ale najlepšie „živé“, teda tie ktoré neprešli tepelnou úpravou. Preto všetky zdraviu prospešné látky sú v nich zachované. V podstate je jedno z akého ovocia sú vyrobené, dôležité aby boli tepelne neupravené a bez konzervantov. Ráno nalačno za lyžičku octu, zapiť vodou. Je to starý domáci recept na naštartovanie metabolizmu. Asi najlepšie použiť najlacnejší jablkový. Octy z iného ovocia by som odporučil skôr na použitie v kuchyni do šalátov, alebo pre tých, ktorých varenie vyslovene baví.
Ak si chcete objednať: https://ovocinarhrehor.sk/product-category/octy/, alebo využite našu NOVINKU: čapovaný jablčný ocot do vlastných fliaš.
Často dostávame otázky ohľadom použitia a účinkov našich živých nepasterizovaných octov.
Pripravili sme si preto pre Vás SÚHRN NAJDÔLEŽITEJŠÍCH ZDRAVIU PROSPEŠNÝCH ÚČINKOV OCTU zmieňovaných v článku Functional Properties of Vinegar (Funkčné vlastnosti octu) publikovaného v akademickom časopise Journal of Food Science:
• Prirodzené bioaktívne zložky octu majú antioxidačné, antibakteriálne, protinádorové, účinky.
• Terapeutické vlastnosti octu zahŕňajú zníženie krvného tlaku, cholesterolu, prevenciu obezity, cukrovky, kardiovaskulárnych ochorení a zvýšenú vitalitu po cvičení (Nishidai a kol. 2000; Ogawa a kol. 2000a; Kondo a kol. 2001a; Shimoji a kol. 2002; Sugiyama a kol. 2003a; Budak a kol., 2014; Salbe a kol.2009).
• Ocot obsahuje polyfenoly, o ktorých bolo preukázané, že bránia peroxidácii lipidov, vysokému krvnému tlaku, hyperlipidémii, zápalom, poškodeniu DNA a rakovine (Chou a kol., 2015, Osada a kol., 2006, Prior a Cao, 2000).
• Ocot zlepšuje funkcie tráviaceho systému, stimuláciu chuti do jedla, účinky regenerácie vyčerpania, nižšie hladiny lipidov a reguláciu krvného tlaku (Fushimi et al., 2001, Qui a kol., 2010; Ito 1978; Kondo a kol.2001b).
• Štúdie ukázali, že ocot sa môže používať na liečbu cukrovky (Salbe a kol.2009). Mnoho experimentov kontrolovaných placebom potvrdilo zníženie hladiny glukózy v krvi alebo „antiglykemický“ účinok octu (Johnston a kol. 2004; Leeman a kol. 2005; Abe a kol.2007). Každodenná konzumácia octu zlepšuje citlivost na hladinu glukózy v krvi, čo môže prospievať diabetickým pacientom. Ocot môže znížiť glykemický účinok jedla regulovaním pocitu sýtosti, čím sa zníži celkové množstvo spotrebovanej potravy (Mermel 2004). V závislosti od množstva octu a vlastnej kyseliny octovej a celkového obsahu fenolu môže denný príjem octu ovplyvniť zdravie ľudí a metabolizmus.
• Vysoký obsah polyfenolov v jablčnom octe zamedzuje kôrnateniu tepien a zlepšuje prevenciu kardiovaskulárnych chorôb (Laranjinha a kol.1994). Mnohé epidemiologické štúdie ukazujú, že potraviny bohaté na polyfenoly poskytujú ochranný účinok a znižujú úmrtnosť na kardiovaskulárne choroby (Keys 1995; Giugliano 2000). Kyselina octová má účinky na zníženie hladiny cholesterolu v krvi (Yamashita a kol. 2007 a Budak a kol. 2011). Hu a kol. (1999) uvádzajú priamy súvis medzi spotrebou oleja a octu v šaláte a znížením rizika smrteľných ischemických chorôb srdca.
• Antibakteriálne vlastnosti matky octu majú terapeutický účinok na popáleniny (Krystynowicz a kol.2000).
• Mnohí vedci v oblasti výživy podporujú pravidelnú konzumáciu bioaktívnych látok a terapeutické vlastnosti octu sa uvádzajú v rôznych vedeckých a laických publikáciách. S dokumentáciou zdravotných benefitov octu došlo k súčasnému zvýšeniu dopytu po produkcii ovocného octu (Mazza a Murooka 2009; Ou a Chang 2009).
Autori článku: Nilgun H. Budak, Elif Aykin, Atif C. Seydim, Annel K. Greene, and Zeynep B. Guzel-Seydim
ocot