Napísali o nás…Lokálžrawetz…

Napísali o nás:       
„Tento príbeh je pre mňa jeden z najkrajších, ktoré som počas leta objavil. Keď som zistil, že máme na Slovensku niekoho, kto vyrába nepasterizované ovocné octy, bol som nadšený. A keď som zistil, v akých príchutiach, neváhal som, a Martina Hrehora som oslovil.
.
.
Je totiž jediný na Slovensku, ktorý vyrába živé octy zo sliviek, moruší, hrušiek či šípiek, a poviem vám, tá chuť je naozaj neskutočná. K tomu sa pridávajú aj ovocné vína či sirupy. To všetko z vlastného ovocia, ktoré si Martin pestuje rovno za domom. Predstavujem vám Ovocinár Hrehor s r.o.
Martin Hrehor stojí za značkou Ovocinár Hrehor, a naplno sa venuje všetkému, čo k výrobe octov, vín a sirupov patrí. V prvom rade je to pestovanie ovocia a starostllivosť o sad. Martin je aj za všetkou technológiou, a vymyslel aj jednotlivé príchute octov. Poviem vám, že vôbec nie je jednoduché vyrobiť ocot, ktorý je nepasterizovaný!
 – na mieste Záhorie.

Všetko začína v sade tým, že sa pozbiera kvalitné, sladké a dozreté ovocie. Ja som mal možnosť pri prechádzke sadom ochutnač slivky, černice či marhule, a chutili naozaj výborne. Takto sa napríklad zbierajú slivky či marhule.
Čerstvé ovocie sa po obratí spracuje vo veľkých kadiach tak, že sa v podstate nahrubo rozmixuje, aby sa z neho uvoľnila šťava. Nechá sa chvíľu odstáť, a potom sa prefiltruje čerstvá šťava, ktorá sa ďalej spracováva buď na ocot či víno

Princíp výroby octu je, že sa ovocná šťava naočkuje octovou matkou, čo je vlastne živá kultúra mikroorganizmov, ktorá začne premieňať cukor z ovocnej šťavy na alkohol. Tým sa samozrejme proces ale nekončí, pretože by sme vlastne mali víno, a nie ocot.

Martin musí počkať, kým mikroorganizmy odbúrajú alkohol. A to môže niekedy trvať aj niekoľko rokov. Na to, aby si bol istý, kedy je ten správny čas ocot nafľaškovať, pravidelne odoberá vzorky, ktoré dáva v laboratóriu otestovať na prítomnosť alkoholu. Ak je ho tam stále príliš veľa, jednoducho nechá proces prebiehať o rok dllhšie.

Po niekoľkých rokoch od zberu ovocia je tak pripravený živý a nepasterizovaný ocot s úžasnou chuťou. Keď som prvýkrát ochutnal slivkový či šípkový ocot, naozaj som neveril, že aj takto môže ocot chutiť. Je to tak ďalší príklad tzv. funkčnej potraviny, ktorá obsahuje prirodzené živé kultúry a výrazne tak pozitívnym spôsobom ovplyvňuje zloženie mikrobiómu v našom čreve.
Martin vyrába aj ovocné vína. Počas mojej návštevy akurát prebiehalo fľašovanie ľadového šípkového vína, ktorého výroba trvá tiež niekoľko rokov. Zaujímavé je, že nejde o výluh zo šípiek, ale šípkovu šťavu. Chuť tohto vína je vskutku jedinečná.
Určite mnohí viete, že som veľký fanúšik ovocných vín, a mám ich omnoho radšej ako „klasické“, hroznové, vína. Počas mojej návštevy u Martina v Skalici som sa ale presvedčil, že nie je ovocné víno ako ovocné víno. Myslím si, že lepšie a kvalitnejšie produkty sa jednoducho vyrobiť nedajú a Martin vyrába chuťovo dokonalé octy a vína, ktoré na Slovensku nemajú obdobu.“
Ďakujem veľmi pekne blogerovi Lokálžrawetz za príjemnú návštevu a krásny článok.
Ďakujeme !